Efter Brexit: Hvor længe vil engelske investorer holde igen med at købe dansk?

Et kig på BDO’s data for virksomhedskøb inden for teknologi-, medie- og telesektorerne (TMT) lidt over et år efter Brexit-afstemningen er dårligt nyt for danske virksomheder, der gerne vil opkøbes af britiske investorer. Briterne har trådt voldsomt på bremsen efter at have købt relativt stort ind i årene op til afstemningen. Spørgsmålet er så, om der er tale om mere end et midlertidigt stop.

Ud over de engelske tal er der masser af andre tendenser i databunken. Der er eksempelvis stadig fuld gang i det danske marked, hvor specielt den nationale købelyst fortsætter med uformindsket styrke.

Briterne ”træder på bremsen”

Nedenstående graf viser tydeligt de britiske Private Equity-fonde og firmaers kraftige opbremsning i forhold til køb af danske virksomheder. Grafen, præsenteret nedenfor, deler nærmest profil med en sort løjpe fra et alpint skisportssted.

Det er umiddelbart et bekymrende tegn, da briterne er en af de flittigste udenlandske opkøbere af danske virksomheder.

Historisk set er det kun amerikanske fonde og virksomheder – og i de seneste år svenske fonde/virksomheder – der har kunnet matche briternes købelyst.

Først og fremmes skyldes opbremsningen i engelske opkøb, at danske virksomheder, på grund af valutakursen, er blevet meget dyrere at købe for britiske pund.

Den begrænsede købelyst hænger også sammen med de uafklarede Brexit-forhandlinger. På tværs af kontinentet hersker der en hel del usikkerhed om, hvad der kommer til at ske, når EU og UK inden for blot 2 år skal tygge sig gennem næsten 20.000 love og regler.

Vil britiske virksomheder underlægges de nye EU-regler for beskyttelse af persondata? Hvad bliver situationen omkring import/eksport til og fra de britiske øer? Hvor frit vil arbejdskraft kunne rykke på tværs af landegrænser?

Alle store spørgsmål som muligvis har gjort, at briterne måske ønsker ”at holde deres krudt tørt”, indtil der kommer en afklaring på, hvad Brexit kommer til at betyde for dem og deres mulige investeringer på det europæiske fastland.

Danske virksomheder viser stor købelyst

Der er dog ikke udelukkende grund til at hænge med hovedet over de seneste tal – eller tro at det er slut med den engelske interesse.

Ud over den stærke interesse fra lande som USA og Sverige, så viser analysen af data siden 2010, at danske virksomheders og fondes aktivitetsniveau er steget gennem de seneste år. Desuden er den samlede handel af danske virksomheder inden for TMT-sektorerne steget markant.

Som det fremgår af grafen ovenfor, så ser totalen for virksomhedshandler i 2017 ud til at nå cirka det samme niveau som året før. Det til trods for den usikkerhed, som blandt andet Brexit og det amerikanske præsidentvalg har medført. Seneste tal for halvdelen af 3. kvartal indikerer, at antallet af handler kan ende med at ligge over 2016 niveau.

Masser af aktivitet i vente

Den generelle interesse i virksomhedshandler blandt både udenlandske og danske virksomheder og fonde spejler det indtryk, jeg får, når jeg til daglig taler med virksomhedsejere, analytikere og investorer.

De danske virksomheder har masser at byde på, og det kan ses i den generelle udvikling for handler. Den stigende internationale interesse hænger blandt andet sammen med danske teknologivirksomheders innovative løsninger og evne til at tænke internationalt. Desuden er økosystemet omkring virksomhederne blevet mere modent. Med det mener jeg, at ejere og direktører i Danmark gennem oparbejdede erfaringer og vidensdeling i dag har bedre styr på, hvordan man tager en start-up fra nul til en værdi på et trecifret millionbeløb. Tidligere var der ofte problemer, når vi kom op over 30 millioner kronermærket og skulle internationaliseres.

Det samme gør sig gældende på den anden side af bordet, hvor investorer også er kommet bedre med. Flere danske kapitalfonde, der historisk har været bange for at købe IT-virksomheder, leder nu specifikt efter attraktive virksomheder inden for denne branche.

Samtidig er jeg ikke i tvivl om, at de mange investeringsfonde og firmaer, som holder til i England, vil komme stærkt igen. Som min engelske kollega, Tony Spillet, for nyligt bemærkede i en analyse af det britiske marked for virksomhedshandler, så er der masser af penge blandt investorer for tiden. Det engelske marked for virksomhedshandler i de 12 måneder, der er gået siden Brexit-afstemningen, har også vist sig mere robust, end mange nok havde ventet.

Det leder til en situation, hvor investorer sidder med en del penge, og nyhandlede virksomheder sagtens kan ønske at udvide deres markedsandele med handler på det europæiske fastland. Købene venter pt. på en afklaring på, hvad Brexit i grunden kommer til at betyde. Når den usikkerhed blive afløst af færdigforhandlede aftaler, vurderer jeg, at der igen vil komme gang i salget af virksomheder til det britiske marked. I mellemtiden vil der fortsat være masser af aktivitet i Danmark.

3 responses to “Efter Brexit: Hvor længe vil engelske investorer holde igen med at købe dansk?

  1. De udmeldinger der har været fra May tyder ikke på at de kan beholde adgang til det åbne marked. Kan de så købe sig til en overgangsordning ? Det tror jeg ikke kan få politisk opbakning i UK. Jeg forventer derfor at UK forlader EU og derefter handler med EU efter WTO reglerne . Det er den løsning der er bedst for EU da den vil medføre så store følger for EU at der ret hurtigt vil komme et stort ønske om at komme tilbage til EU. Overgangsordninger og tovtrækkerier om forpligtigelser UK ikke vil betale osv stjæler bare tid fra EU samarbejdet. EU har meget vigtigere opgave end at hjælper UK ud af den forlegenhed de har bragt sig selv i. Alt det bøvl med at vi skal bevare dem som halv medlem osv er det rene sludder ! Sådanne særoirdninger tjener kun til at svække EU. Ud med UK , færdig med dem ; indtil at de igen vil være fuldt medlem så skal de være velkomne tilbage

  2. What about the commercial real-estate market possibilities in DK? Buying the company itself or manufacturing plant is okay, but what about the rental possibilities for the foreign investors – they come to the country and reach out the landlords but all they see is bad accommodation with the huge fee. Some of them are ok, such as https://www.lokalebasen.dk/leje , but unfortunately, it is not enough to satisfy the demand. I was looking for an office for half a year before I found the suitable one and it is not only me who has such problems!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *