Fire i top og ét fortsat flop – velkommen til 2017s teknologier

Her i de første dage af det nye år er der ud over tømmermænd tradition for at skue bagud på året, der gik og frem mod de kommende 12 måneder.

Jeg har fundet fire specifikke teknologier, der havde et stort 2016 – og som jeg tror, får et endnu større 2017.

Ud over de fire dukse har jeg også fæstnet blikket på en teknologi, der til trods for en masse hype stadigvæk ikke rigtig er kommet ud over rampen.

Der er selvfølgelig tale om en personlig topliste, og jeg vil meget gerne høre dine bud på, hvad for teknologier, som kommer til at dominere 2017, og hvad for teknologier der stadig ikke er kommet ordentlig gang i.

Skriv dine svar til mig her på bloggen, via LinkedIn eller send mig en e-mail.

1: Kunstig intelligens

Hvis jeg skulle pege på én trend, der definerede teknologiens 2016, så var det maskinlæring / kunstig intelligens (AI).

Tilbage i 2011 slog IBMs Watson to stormestre i Jeopardy ved hjælp af sine AI-systemer. Det var en imponerende bedrift, men krævede en supercomputer.

Siden er det gået stærkt, og 2016 var året, hvor mange af de computersystemer vi bruger til hverdag, begyndte at inkludere AI. Facebooks intelligente chatbots er ét eksempel, men jeg vil pege på et danskstartet firma i New York som en målepind for, hvor langt ’ned’ i computersystemerne, AI er kommet.

Firmaet hedder X.AI, og er startet af Dennis Mortensen. X.Ai har udviklet et intelligent system, der kan overtage og styre den samtale/tovtrækning, der sædvanligvis kræves for at få sat et møde på plads, og kan selv lægge mødet ind i alle deltagernes kalendere.

2: Vedvarende energi

Det kan måske skurrer lidt i danske ører, at vedvarende energi skulle have haft et fantastisk år. Har vindmøller og solceller ikke allerede haft en masse glimrende år?

Internationalt er det dog værd at bide mærke i, at vedvarende energi slog en lang række rekorder, og at der for alvor er kommet gang i installationerne i nogle af de største, mest energitunge lande.

Så var der nyheden om Teslas nye soltegl, der minder om almindelige tagtegl. Bortset fra, at de skulle være billigere og mere holdbare end almindelige tegl. Nåh ja, så var der også det faktum at de producerer strøm. Jeg tror, at der skal meget til at holde vedvarende energi fra at have et fantastisk 2017.

3: Virtual reality

2016 var året, hvor Virtual Reality (VR) briller for alvor kom på hylderne hos elektronikforhandlerne. 2017 bliver året, hvor folk for alvor begynder at købe – og bruge dem.

I første omgang er det specielt computerspilsindustrien, der kommer til at nyde godt af VR, men over tid vil VR brede sig til hele underholdningsindustrien.

Mens 2017 kommer til at stå i VR’s tegn, så bliver der ikke meget tid til at hvile på laurbærrene. VR’s ’lillebror’ Augmented Reality (AR) får nemlig snart alvorlig fart på, og vil på sigt overhale VR.

4: Førerløse biler

Jeg tog i 2015 fat i, hvad førerløse biler/fartøjer kommer til at betyde for os som individer, virksomheder, industrier og vores samfund. Siden er det gået stærkt, og spørgsmålet er ikke længere om de kommer, men hvornår.

En af de mere kuriøse indslag fra 2016 var Ubers førerløse lastbil som leverede øl i Colorado, USA. Det lyder i første omgang som en gimmick, indtil man kigger på, hvor mange penge der er i lastbilstransportmarkedet. Det kommer snart til at skabe store omvæltninger. Lastbilchauffør er eksempelvis det største enkelterhverv i over halvdelen af USA’s stater.

2017 kommer til at byde på nye rekorder, og førerløse køretøjer vil starte med at få alvorlige indvirkning på forskellige erhverv. Mens fokus har været på vejene har landbrugsindustrien for eksempel allerede travlt med at indarbejde brug af førerløse køretøjer. En trend som vil fortsætte i det kommende år.

5: Internet of Things

I den anden ende af skalaen finder vi Internet of Things (IoT). Specielt i forhold til virksomheder, mangler IoT at leve op til hypen, som har omgærdet teknologien i efterhånden mange år.

Det største problem er, at mens der er mange anvendelsesmuligheder, så mangler vi stadig den ’killer app’, der virkelig får virksomheder til at investere i IoT-systemer.

Den killer app måske kan være den måde, vi tilgår de mange nye data og informationer, som IoT giver adgang til. Her kan Augmented Reality (AR) vel vise sig at give vind i IoT-sejlene. AR rummer nemlig mulighed for at integrere data og informationer med det, vi ser, uden at der er behov for at bruge en computerskærm. Lidt groft sagt giver det mulighed for at højreklikke på alt i vores professionelle dagligdag og dermed give adgang til de mange nye informationer og data som IoT skaber der, hvor de skaber den største merværdi.

One response to “Fire i top og ét fortsat flop – velkommen til 2017s teknologier

  1. Jeg synes dag stadig Internet og Things er højaktuel, men det sker absolut i et andet tempo og på en anden måde, end man kunne forvente.

    Jeg vil fx også mene, at de førerløse biler vil gå ind under kategorien Internet of Things.

    Mange dagligdags funktioner og værktøjer forsvinder også ud af den fysiske hverdag, og bliver til apps i stedet. De findes stadig i vores hverdag men i en anden form.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *