Nye firmaer angriber software-giganter og systemintegration med Lego-klodsprincip

En ny type cloud-baserede firmaer truer med at overgå – og potentielt eliminere – de software-giganter og systemintegratorer, der leverer din virksomheds software og applikationer. De nye firmaers fordel er en tilgang, der minder om at lege med Lego.

Det her kan godt lyde lidt nørdet, men i sidste ende handler det om de computerprogrammer og applikationer, vi bruger derhjemme og på arbejdspladsen hver eneste dag.

En ny type selskaber kaldet cloud connectors kan nemlig vende op og ned på økosystemet for software og applikationer til både private og virksomheder.

Takket være dem vil fremtiden for virksomhedssoftware minde om et supermarked, hvor der er frit valg på alle hylder.

Takket være cloud connectors vil fremtiden for virksomhedssoftware minde om et supermarked, hvor der er frit valg på alle hylder.

Alle brancher har 10-20 unikke arbejdsprocesser / -opgaver, som er specifikke for netop deres branche.

Med cloud connectors kan du fokusere på processerne og frit vælge, hvad for software, der skal varetage dem.

Med andre ord kan du vælge og vrage mellem økonomi-system, platform for redigering af hjemmeside, fil-deling, e-mail-, og tekstbehandlingssystemer. Ved hjælp af cloud connectors vil systemerne kunne forbindes problemfrit. Automatiseringen på tværs af dem kan finindstilles og skræddersyes til enkelte afdelinger, kontorer, grupper af medarbejder og helt ned på individniveau.

Hvis du tager et billede af en regning med din smartphone, bliver den automatisk bogført i dit økonomisystem og regnskab, og en kopi gemmes i en backup-filmappe.

Når der bliver givet tilbud til nye kunder, bliver tilbuddet automatisk oprettet i salgsstøttesystemet samtidig med, at relevante medarbejdere bliver orienteret.

Hvis en medarbejder til et foredrag ser noget interessant og tager et billede af en præsentation eller et produkt, uploades det automatisk til afdelingens fælles intranet.

Listen over mulige opgaver cloud connectors kan varetage er lige så lang som den over programmer, de kan forbinde.

Det kan lyde lidt af science fiction, men cloud connectors har allerede eksisteret i flere år.

Connector-virksomheder som Zapier og IFTTT har så småt startet en lavine, der i de kommende år vil få større og større momentum og rulle henover mange store softwarefirmaer.

Connector-virksomheder som Zapier og IFTTT har så småt startet en lavine, der i de kommende år vil få større og større momentum og rulle henover mange store softwarefirmaer.

Personligt er jeg ikke i tvivl om, at de nye connectors vil udkonkurrere de ’gamle’ softwareproducenter, der er nødt til at forandre sig, hvis de vil overleve.

Det gælder for eksempel konsulenter der lever af at programmerer integration mellem systemer, der må gå væk fra traditionelle programmeringsopgaver og omstille sig til en tilværelse som ‘best of breed’ procesrådgivere.

Prisen er for god til at sige nej

En af grundene til cloud connectors lyse fremtidsudsigter er deres pris. Virksomhedssoftware og applikationer er alt andet end billige. Ud over anskaffelse er der ekstraudgifter til IT-specialister eller eksterne konsulenter for at få de nye systemer på plads.

Cloud connectors tilbyder ofte månedlige abonnementer på software- og applikationspakker, der ligger langt under det, mange virksomheder er vant til at betale.

Kombinationer uden ende

I dag køber virksomheder som regel deres software og applikationer fra de store softwareproducenter. Firmaer som Microsoft og Oracle sidder tungt på markedet, og har deres egne økosystemer af applikationer og løsninger.

De store softwareproducenters løsninger er gennemtestede, men vil sjældent være perfekt designet til dine specifikke behov. Det betyder, at du enten må tilpasse dem – eller tilpasse dig til dem.

De store softwareproducenters løsninger er gennemtestede, men vil sjældent være perfekt designet til dine specifikke behov. Det betyder, at du enten må tilpasse dem – eller tilpasse dig til dem.

Cloud connectors giver mulighed for at forbinde software og applikationer på tværs af udbydere. Det giver et nærmest ubegrænset antal kombinationer, som øger mulighederne for at kunne skabe en IT-pakke, der passer perfekt til din virksomhed.

Det gør de blandt andet gennem et fokus på selve arbejdsprocesserne. Det handler med andre ord ikke om, hvor regninger, billeder, dokumenter, data, fakturaer osv. ender, når de bevæger sig rundt i en virksomhed. Det er den traditionelle tilgang, hvor ERP-systermer, regnskabssoftware, osv. fungerer som ’stationer’, der er svære at ændre – eller skifte ud.

Cloud connectors fokuserer i stedet på ’rørene’ som flytter data, dokumenter, osv. rundt i virksomheden.

Nye forbindelse kommer til

Mange af de store softwarefirmaer arbejder på at tilbyde et bredere udvalg af løsninger og give deres kunder bedre mulighed for at optimere dem.

Der er dog for langt de flestes vedkomne tale om udvidelser af lukkede systemer.

Cloud connectors vender op og ned på denne ‘silo-tænkning’.

Der findes allerede løsninger, som kan varetage mange af de arbejdsprocesser, der hører til hverdagen hos mange virksomheder, men jeg tror, at løsningerne er et godt stykke fra deres fulde potentiale. Et potentiale, der stiger hele tiden, efterhånden som nye softwareudviklere og start-ups kommer til.

Mange af de små firmaer fremstiller specialløsninger, og ved at sikre god, nem integration med andre softwareløsninger via cloud connectors som Flow xo, Zapier, elastic.io mangedobler de deres potentielle marked.

Brancheløsninger bliver allemandseje

En anden fordel er, at de små producenters relativt åbne systemer og cloud connectors intuitive opbygning gør det nemt at oprette og dele de processer, man bygger op via cloud connectorerne.

Har man for eksempel udviklet 5-10 gode processer, der passer godt til reklamebureaubranchen, kan man dele dem med andre reklamebureauer. Det kan ske både mellem medarbejdere og på ledelsesniveau.

Ved at udgive og dele en samling af connectors og processer til en branche vil man få feedback fra et åbent fællesskab af andre med samme behov, der kan være med til at optimere den oprindelige løsning.

Første skridt bliver småt til mellemstort

For øjeblikket er fokus for cloud connectors på forbrugermarkedet, men connectors til virksomhedssoftware og -applikationer vinder så småt frem.

Udviklingen af disse connectors vil efter al sandsynlighed ske i hurtige ’spring’.

Jeg tror, at ’best-of-breed’ og cloud-baserede softwareløsninger forbundet gennem cloud connectors snart vil være en reel udfordrer til softwarepakker fra virksomheder som Microsoft, SAP og Oracle.

Jeg tror, at ’best-of-breed’ og cloud-baserede softwareløsninger forbundet gennem cloud connectors snart vil være en reel udfordrer til softwarepakker fra virksomheder som Microsoft, SAP og Oracle.

Selv den bedste og bredeste softwaresuite fra en enkelt producent kan på sigt ikke konkurrerer med de muligheder, der ligger i at kombinere de niche- og single-purpose software og applikationer der konstant udvikles og tilbydes via internettet.

I første omgang vil SME-virksomheder stå over for valget mellem softwarepakker og cloud connectors. Mens der er masser af plads til begge platforme på kort sigt, vil cloud connectors over tid udkonkurrere on-premise integration af middleware og dernæst software- og applikationer i pakkeløsninger fra større softwareproducenter. Dernæst kommer turen til de større selskaber, hvor kampen mellem cloud connectors og de veletablerede softwareproducenter nok vil være noget mere lige.

Farvel til system integratorer?

For IT-konsulentbranchen er der klare tegn på, at omstillingen til fremtidens marked for software og applikationer er i fuld gang.

Accenture har for nylig åbnet sin egen ‘app-store’, som tilbyder et udvalg af præ-integrerede applikationer. Det er et tegn på, at branchen ved, hvad vej markedet bevæger sig, og at de er nødt til at udvikle sig for at forblive relevante.

Én strategi kan være at omstille sig til at være en ‘cloud broker’. Titlen er opfundet af Gartner-analytikeren Darryl Plummer, og dækker over en medierende rolle i forbindelse med virksomheders integration af offentlige cloud-løsninger.

En anden mulighed er at blive en ‘best of breed’ rådgiver. Her handler det om at hjælpe med at identificere en given virksomheds IT-behov, og dernæst rådgive om processer der benytter den bedste kombination af applikationer og software.

Selve integrationen af dem vil efter al sandsynlighed være noget, en cloud connector og den enkelte virksomhed tager sig af.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *